Hout leeft en is onderhevig aan natuurwetten. De tannine in het hout doodt zelf een groot deel van de bacteriën, een hygiënisch voordeel van een houten snijplank. Maar: als je plank te vochtig (hout neemt makkelijk water op), te warm of te droog wordt, ontstaan er kloven en die vinden bacteriën geweldig. Elke twee maanden onderhoud je je snijplank met olie, zout, witte azijn en citroensap. Reinig je plank eerst door haar met citroenen de vieze geur uit je snijplank te krijgen. Wanneer je een plastic snijplank gebruikt trekt de geur van uien er niet zo snel in, maar in hout heb je zo die penetrante geur van uien of knoflook gevangen. Snijd een citroen open en wrijf met de open gesneden kant over de snijplank. Binnen een mum van tijd is de vieze geur verdwenen, citroensap of witte azijn werkt ook om vlekken en eventuele geuren te laten verdwijnen. Wrijf dan met een theedoek (zee)zout op je plank en laat het mengsel van zout en citroensap of azijn zeker twintig minuten intrekken. Vergeet niet om de plank staand te laten drogen!
Hoe krijg je geur uit een houten snijplank?
Bijgewerkt op: 22 jun. 2023
Comments